ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους ανελκυστήρες

Τις βασικές οδηγίες για τα μέτρα δημόσιας υγείας και τη χρήση μάσκας στους χώρους όπου θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση από τη Δευτέρα 4 Μαϊου έχει παραθέσει η υγειονομική επιτροπή.

μετρα δημοσιας υγείας

 

Σύμφωνα με τις οδηγίες δημόσιας υγείας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) τα μέτρα ισχύουν στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων, όπως είναι τα γραφεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, οι χώροι λατρείας, η εστίαση, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, οι ανελκυστήρες, οι λοιποί ανοικτοί χώροι, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Στα μέτρα κυρίαρχο ρόλο παίζουν η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, η υγιεινή χεριών σε όλους τους χώρους, η χρήση ιατρικής μάσκας σε πολλές περιπτώσεις, και η συνάθροιση περιορισμένου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους. Η απόσταση μεταξύ ατόμων είναι το ελάχιστο 1,5 μέτρα, στους ανελκυστήρες επιτρέπεται πληρότητα έως 40%.

Για το κοινό

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για το κοινό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους ανελκυστήρες, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα. Συστήνεται να φοριέται και στους υπόλοιπους χώρους, αλλά τότε δεν είναι υποχρεωτική.

Για τους εργαζόμενους

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική όταν εργάζονται σε σούπερ μάρκετ, (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, χώρους διαχείρισης μη τυποποιημένων τροφίμων (κρεοπωλεία ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.α.) και σε όσους εργάζονται σε χώρους στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί). Επίσης, όσοι δουλεύουν σε ανελκυστήρες, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά μάσκα. Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας και σε διαγνωστικά κέντρα, κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.

 


  • 24410 29536
  • 24410 42130

Newsletter